marți , decembrie 5 2023
Breaking News
Home / Sanatate / Microscopie Speculara

Microscopie Speculara

Cand este necesara o microscopie speculara?

Procedura de microscopie speculara le poate fi recomandata pacientilor de catre medicul oftalmolog. Acest articol a fost redactat in mod special pentru a va oferi cele mai importante detalii referitoare la microscopia speculara.

Daca medicul v-a recomandat o astfel de procedura sau cunoasteti pe cineva caruia i-a fost recomandata microscopia speculara ar trebui sa cititi cu mare atentie.

Veti putea folosi informatiile din acest articol pentru dvs. sau le veti putea impartasi cu cei care urmeaza procedura. Sa vedem asadar ce trebuie sa stim despre microscopia speculara (informatii la modul general).

Legatura dintre bolile corneene si microscopie speculara

Este binecunoscut faptul ca dovezile multor boli oculare vor aparea la nivel celular cu mult inainte ca astfel de boli sa poata provoca probleme cu vederea. Prin urmare, orice examinare care va permite depistarea precoce a acestor modificari ar putea oferi o oportunitate pentru un tratament mai devreme, chiar inainte de a observa modificari ale vederii.

Microscopie SpecularaO astfel de examinare este folosita de optometristi pentru a diagnostica si trata multe boli ale corneei este cunoscuta sub numele de microscopia speculara.

Corneea este stratul transparent de tesut care se gaseste in partea din fata a ochiului. Forma corneei si claritatea sa interna este cea care determina cantitatea de lumina care ajunge in retina. Determina si cat de bine este focalizata lumina care vine pe retina. Retina este partea ochiului care schimba lumina in impulsuri nervoase care sunt interpretate de creier.

Alegerea potrivita!

In general, boala corneeana este adesea precedata de modificari ale formei, numarului si marimii celulelor individuale care, impreuna, alcatuiesc corneea. Aceste schimbari treptate au fost studiate pe larg la voluntari de toate varstele si la cei cu sau fara semne de boala a corneei.

Orice modificare observata in celulele care alcatuiesc corneea poate fi astfel utilizata pentru a evalua corneea pentru prezenta sau absenta stadiilor anterioare ale afectiunilor care v-ar putea afecta ulterior vederea.

Procedura de microscopie speculara este valoroasa in urmarirea pe termen lung a interventiilor chirurgicale care implica corneea. Este de asemenea extrem de importanta si pentru monitorizarea potentialelor modificari ale corneei care pot aparea odata cu utilizarea pe termen lung a lentilelor de contact. Se poate urma o microscopie speculara si pentru evaluarea efectelor medicamentelor prescrise.

Ca exemplu pentru cele de mai sus, LASIK si PRK sunt cele mai populare „operatii cu laser” pentru corectarea atat a miopiei, cat si a hipermetropiei. Pe langa diferentele dintre tehnicile chirurgicale utilizate, ambele interventii chirurgicale implica efectuarea de modificari subtile in forma si grosimea corneei pentru a imbunatati cat de bine focalizeaza lumina pe retina. Microscopia speculara, prin capacitatea sa de a evalua corneea la nivel celular, este ideala pentru detectarea modificarilor potentiale pe termen lung ale corneei care pot aparea in urma oricarei proceduri.

Microscopia speculara

Cel mai bun mod de a efectua microscopia speculara este cu un microscop specular modern fara contact. Microscopul capteaza o imagine a celulelor endoteliale de pe suprafata din spate a corneei, iar medicul analizeaza rezultatele pentru a face o evaluare a starii de sanatate a corneei.

Microscopia speculara poate fi rezonabila si necesara din punct de vedere medical in urmatoarele situatii clinice:

  • purtarea lentilelor de contact.
  • evaluarea uveitei.
  • evaluarea edemului corneei.
  • evaluarea opacitatii corneene.
  • evaluarea neovascularizatiei corneene.
  • evaluarea bolii endoteliale corneene.
  • evaluarea riscului preoperator (chirurgie de cataracta, chirurgie de glaucom, chirurgie refractiva).
  • managementul chirurgical postoperator (chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia refractiva).

Concluzie

Pe scurt, Microscopia Speculara este o tehnica care permite examinarea directa a corneei la nivel celular. Optometristii folosesc in mod obisnuit aceasta tehnologie ca parte a serviciilor lor complete de ingrijire a ochilor. Faptul ca optometristi includ examinari cu microscopie speculara ca parte a ingrijirii dumneavoastra oculare demonstreaza angajamentul lor de a va oferi cel mai inalt nivel de ingrijire in protejarea vederii dumneavoastra.

About retino.brasov

Check Also

Clinica Stomatologica Brasov

Clinica Stomatologica Brasov

De ce aleg pacientii implanturile dentare de la o clinica stomatologica Brasov? Stiati ca multe …

Close